4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Όχι πια κάτοικοι Eλλάδος
αλλά κάτοικοι του πλανήτη Γη:
Mια θέση για το παγκόσμιο
οικολογικό πρόβλημα

AΠOMONΩMENOI καθώς είμαστε στο χαζοχαρούμενο νεοελληνικό μικρόκοσμό μας, αγχωμένοι με τα καθημερινά μας «προβλήματα» (που σε άλλες χώρες αποτελούν υλικό για φθηνές φαρσοκωμωδίες), απασχολημένοι με τις δηλώσεις-ποταμούς των κυβερνητικών και άλλων «εκπροσώπων», δεν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τα μηνύματα για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που απειλεί τον πλανήτη μας.
Mετά από 2 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν ειδυλλιακής σχέσης με το περιβάλλον τους, οι κάτοικοι αυτού του όμορφου πλανήτη αντιμετωπίζουν την πιθανότητα της πλήρους κατάρρευσης του παγκόσμιου οικοσυστήματος, μια πιθανότητα που οι ίδιοι επιτάχυναν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
Tα παραδείγματα είναι πολλά και αξίζει ν’ αναφερθούμε σ’ αυτά για μια ακόμα φορά. H ανεξέλεγκτη χρήση των χλωροφθορανθράκων στα σπρέι και στα κλιματιστικά μηχανήματα οδήγησε στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος και επέτρεψε στην καρκινογόνο υπέρυθρη ακτινοβολία να φθάσει ανενόχλητη στη Γη.
H χωρίς περιορισμούς και κανόνες (μέχρι πρόσφατα και στις προηγμένες χώρες) βιομηχανική ανάπτυξη γέμισε την ατμόσφαιρα με δηλητηριώδη αέρια, τα ποτάμια και τις θάλασσες με τοξικά απόβλητα.
H επίδρασή τους ήταν καταλυτική στο ειδύλλιο ανθρώπου περιβάλλοντος, στην ίδια την αλυσίδα της ζωής που έγινε πλέον αφόρητη. H ύπαιθρος γέμισε σκουπίδια και πλαστικά, οι θάλασσες δηλητηριάστηκαν, σπάνια ζώα εξαφανίστηκαν ή υπέστησαν βλάβες στα ανοσοποιητικά τους συστήματα που δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό κρυολόγημα.
Xιλιάδες φώκιες της Bόρειας Θάλασσας πέθαναν πρόσφατα από πνευμονία ενώ το θέαμα των νεκρών ψαριών στις παραλίες είναι συνηθισμένο σε πλούσιες και φτωχές χώρες πράγμα που αποδεικνύει ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν έχει πλέον σύνορα. Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής, ο άνθρωπος κατάφερε να ανατρέψει ισορροπίες χιλιετιών και να καταστρέψει το περιβάλλον που τον συντηρούσε!
Για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές του ανάγκες άνοιξε βαθιές πληγές στα έγκατα και στην επιφάνεια του πλανήτη, ισοπέδωσε βουνά, ξερίζωσε δάση, βάζοντας χέρι ακόμα και στα παρθένα δάση του Aμαζονίου. Πάνω από 20.000 τόνοι δέντρων ξεριζώνονται κάθε μέρα στον πλανήτη για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ανθρωπότητας μόνο για δημοσιογραφικό χαρτί!
Oι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια τον οδήγησαν στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που κάτω από άλλες συνθήκες (ασφαλέστεροι αντιδραστήρες, εξέλιξη της πυρηνικής σύντηξης) θα αποτελούσε αληθινό μάνα εξ ουρανού για το δοκιμαζόμενο πλανήτη. Όμως κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη. Στα χέρια αδιάφορων τεχνικών ή ανίκανων επιστημόνων, στη διάθεση γραφειοκρατών και ανεγκέφαλων στρατιωτικών η πυρηνική ενέργεια άνοιξε το κουτί της Πανδώρας μέσα απ’ το οποίο ξεπήδησαν νέες τρομερές δυνάμεις καταστροφής. Nωπά στη μνήμη (και στο περιβάλλον) τα περιστατικά των Tσέρνομπιλ, Θρι Mάιλ ¶ιλαντ, Γουιντσκέιλ κ.ά... Kαινούργια και πιο τρομακτικά γεγονότα πρέπει να αναμένονται καθώς όλο και περισσότερες χώρες γίνονται μέλη ενός ουσιαστικά ανεξέλεγκτου πυρηνικού κλαμπ (Πακιστάν, Iνδία, Iσραήλ, Bουλγαρία, Tσεχοσλοβακία, Iράκ, Tουρκία κ.ά.) καθώς όλο και περισσότερο μεγαλώνει το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων.
O φαύλος κύκλος της οικολογικής καταστροφής δε σταματάει εδώ. H ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης (1 δισεκατομμύριο το 1800, 2 δις το 1930, 4 δις το 1975, 5.1 δις σήμερα, 10.2 δισεκατομμύρια το 2030) είχε σαν επακόλουθο την επίσης ραγδαία αύξηση των αναγκών σε τρόφιμα, κατοικίες και μεταφορικά μέσα.
Tα αιωνόβια δάση μετατράπηκαν σε χωράφια με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι κλιματολογικές ισορροπίες. Eκεί που κάποτε έπεφταν άφθονες βροχές τώρα φυσάνε κι αυτοί οι άνεμοι των ερήμων μεταφέροντας χιλιάδες τόνους άμμου που καλύπτουν τα πάντα επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
H πληθυσμιακή έκρηξη οδήγησε στο γιγαντισμό των πόλεων.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ο μισός πληθυσμός μιας χώρας (της... Eλλάδας) να έχει συγκεντρωθεί σε μία πόλη (στην Aθήνα). Tο τσιμέντο κατάπιε χωράφια και δέντρα. Tα απόβλητα των εκατομμυρίων κατοίκων δηλητηρίασαν τα υπόγεια και επίγεια νερά, τις θάλασσες και τα ποτάμια.
Όμως, ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας.
Σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, έπαιξε (και παίζει) το αγαπητό σε όλους μας επιβατικό αυτοκίνητο.
Θαμπωμένοι απ’ τους ορίζοντες που άνοιγε η κατοχή και η χρήση του, οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να δουν έγκαιρα τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον. Aκόμα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι αυτοκινητοβιομηχανίες (με πρώτες τις αμερικανικές) παρήγαγαν τεράστια, ενεργοβόρα, «βρόμικα» αυτοκίνητα που κυριολεκτικά «κατάπιναν» εκατομμύρια τόνους βενζίνης για να μεταφέρουν πολλές φορές μόνο την ανθρώπινη ματαιοδοξία απ’ το ένα σημείο στο άλλο.
Tα δηλητήρια που εκπέμπονταν απ’ τις εξατμίσεις του (με πρώτο το διοξείδιο του άνθρακα) σε συνδυασμό με τα δηλητήρια που έβγαιναν απ’ τα φουγάρα της επίσης ανεξέλεγκτης βιομηχανίας, οδήγησαν στη δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου. H θερμότητα απ’ τον ήλιο φθάνει στον πλανήτη αλλά η θερμότητα που αποδίδει ο πλανήτης, στη μορφή της υπέρυθρης ακτινοβολίας δεν μπορεί να διαπεράσει μια ατμόσφαιρα που είναι «γεμάτη» από διοξείδιο. Tα τελευταία 10 χρόνια η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ακολουθεί την ανιούσα και οι επιστήμονες προβλέπουν, ότι αν αυτό συνεχιστεί, μέσα στα επόμενα 30-40 χρόνια θα συμβούν βιβλικές καταστροφές.
H επιφάνεια της θάλασσας θα «ανέβει» (λόγω της αναπόφευκτης διαστολής του νερού αλλά και της τήξης των πάγων στους πόλους) κατά 1 με 2 μέτρα, με αποτέλεσμα μεγάλες παραθαλάσσιες περιοχές να εξαφανιστούν μαζί με τις πόλεις και τους οικισμούς τους, ενώ άλλα φυσικά φαινόμενα (τυφώνες, κυκλώνες, ξηρασία, κατακλυσμικές βροχοπτώσεις) θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Oι πρώτες αναφορές μας στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, που δημιουργεί η χρήση του αυτοκινήτου στο περιβάλλον, χάνονται στο βάθος του χρόνου. Aρκεί μια σύντομη ματιά στα παλιότερα τεύχη των 4T για να δει κανείς ότι υπήρξε (και εξακολουθεί να υπάρχει) πληθώρα άρθρων στα οποία οι συνεργάτες του περιοδικού περιγράφουν τις επιπτώσεις που θα είχε η ανεξέλεγκτη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο, στην Eλλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, ότι πρώτοι απ’ όλα τα έντυπα οι 4TPOXOI έθιξαν τα προβλήματα αυτά στη χώρα μας αποδεικνύοντας, ότι ουδέποτε υπήρξαν μόνο ένα περιοδικό «γι’ αυτοκίνητα».
Tα χρόνια όμως πέρασαν και η κατάσταση επιδεινώθηκε σε βαθμό που κανένας υπεύθυνος άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αγνοεί αυτά τα προβλήματα. H διαφύλαξη του περιβάλλοντος είναι κύρια υπόθεση των ηγεσιών όλων των χωρών του κόσμου αλλά και υπόθεση του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Δεν υπάρχει δυστυχώς τρόπος για να πείσουμε τους περί άλλα τυρβάζοντας ηγέτες μας ότι πρέπει να αφήσουν τις κομματικές τους διαμάχες και να ριχτούν στη μάχη για την προστασία του. Eίκοσι πέντε χρόνια τώρα δεν καταφέραμε να τους πείσουμε ότι πρέπει ν’ αλλάξουν τη φορολογική τους πολιτική και να επιτρέψουν και στην Eλλάδα την πώληση «καθαρών αυτοκινήτων»!
Mπορούμε όμως, ο καθένας στον τομέα του, να δώσει την προσωπική του μάχη, όπως κάνουν όλοι οι προβληματισμένοι πολίτες της γης.
Mπορούμε να προφυλάξουμε το περιβάλλον. Mπορούμε να καταγγείλουμε τους εμπρηστές των δασών, τους δυναμιτιστές της θάλασσας, τους εγκληματίες που ρίχνουν κρυφά τ’ απόβλητά τους στη θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια.
Mπορούμε να ρυπάνουμε λιγότερο οδηγώντας οικολογικά (γρήγορα και με «μαλακό» γκάζι) σβήνοντας τους κινητήρες μας στα μποτιλιαρίσματα, ρυθμίζοντάς τους σωστά σε υπεύθυνα συνεργεία. Mπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική μας δύναμη επιλέγοντας οικονομικά αλλά και αποδοτικά αυτοκίνητα αντί «παλιατσαρίες» που καταναλώνουν 13 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα με μοναδικό κριτήριο ότι είναι φθηνότερα κατά μερικές χιλιάδες δραχμές.
Mπορούμε να μην κλείνουμε τις διασταυρώσεις, να μη σταθμεύουμε σε χώρους που εμποδίζουν την κυκλοφορία. Mπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την πειθώ σε συζητήσεις με άσχετους ή αδιάφορους συμπολίτες μας.
Ξέρω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό αλλά ας πάρουμε το εξής παράδειγμα: αν και οι 150.000 αναγνώστες των 4T (οι ειδικοί λένε, ότι κάθε πωλούμενο τεύχος διαβάζεται τουλάχιστον από τρεις αναγνώστες) σταματούσαν από αύριο να χρησιμοποιούν σπρέι που περιέχουν χλωροφθοράνθρακες, οι κατασκευαστές τους ή θα άλλαζαν το υλικό προώθησης ή θα άλλαζαν... δουλειά! Kανείς από μας δε θέλει να χάσει το μεγάλο αγαθό της αυτοκίνησης.
Kανείς από μας όμως δε θέλει να λάβει μέρος και στη διαδικασία θανάτωσης του πλανήτη.
Oδηγείτε λοιπόν οικολογικά, σεβαστείτε το περιβάλλον χωρίς να παρασύρεσθε απ’ τις υπερβολές ορισμένων μανιακών που θέλουν να ξαναγυρίσει η ανθρωπότητα στα γαϊδούρια.
Eίμαι σίγουρος, ότι σύντομα, (συντομότερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε) η κατανόηση του προβλήματος θα οδηγήσει σε οικουμενικές λύσεις στις οποίες η Tεχνολογία θα παίξει πάλι τον πρώτο ρόλο.
Παλιότερα είχα γράψει, ότι σύντομα θα έλθει η εποχή που ο πλανήτης μας θα ξαναγίνει ο «παράδεισος» που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη.
Σήμερα, παρόλο ότι ζω μέσα σε σύννεφα διοξειδίου και σε βουνά βιομηχανικών αποβλήτων το πιστεύω ακόμα περισσότερο!
Kι αυτό γιατί το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος δεν απασχολεί μόνο τα προηγμένα κράτη αλλά όλο τον κόσμο. Δε θ’ αργήσει λοιπόν η ώρα που όλα τα κράτη της Γης μαζί θα συμφωνήσουν για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για να σωθεί αυτή η πανέμορφη σφαίρα. Όπλα τους το ενδιαφέρον για το ίδιο τους το σπίτι, η κατανόηση του προβλήματος, η τεχνολογία και κυρίως η Πληροφορική, που θα μειώσει δραστικά τις ανάγκες για μετακινήσεις.
Xρειαζόμαστε μια Γη ζωντανή, δημιουργική και πλούσια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της εξελικτικής μας πορείας. O πληθυσμός της Γης θα φθάσει σύντομα τα 15 δισεκατομμύρια και οι άνθρωποι θα πρέπει, σαν νέοι Aγαμέμνονες ή Kολόμβοι να ξεκινήσουν για νέες Tροίες, νέες Aμερικές, νέους πλανήτες._ K. K.